Zwangerschap en bevalling

20 weken echo

Bij MED zijn er meestal geen afwijkingen te zien op de echobeelden die tijdens de zwangerschap worden gemaakt bij de 20 weken-echo. 

Bij SED congenita zijn soms milde afwijkingen op de zwangerschapsecho te zien (bijvoorbeeld wat korte armen en benen), maar het echo-onderzoek is niet betrouwbaar om de diagnose te stellen.

Zwangerschap

Bijzondere maatregelen zijn niet nodig. Het is wel belangrijk met uw huisarts of behandelend arts te kijken of uw medicijnen (ook medicijnen zonder recept) gebruikt kunnen worden, of dat het nodig is dit aan te passen.

Bevalling

Bij patiënten met een heupprothese, kan het nodig zijn de heupprothese te beschermen. In dat geval stelt de gynaecoloog voor om met een keizersnede te bevallen.

Borstvoeding

Bijzondere maatregelen zijn niet nodig. Het is wel belangrijk met uw huisarts of behandelend arts te kijken of uw medicijnen (ook medicijnen zonder recept) gebruikt kunnen worden, of dat het nodig is dit aan te passen. Sommige medicijnen kunnen in de moedermelk terechtkomen en schadelijk zijn voor de baby.

Ondersteuning

Soms kunnen na de geboorte van het kind aanpassingen gewenst zijn om de moeder met MED, SED of SEMD te ondersteunen bij de nieuwe omstandigheden in het dagelijks leven. De revalidatiearts en de ergotherapeut kunnen meedenken en adviseren.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag via het contactformulier. Uw vraag wordt beantwoord door de Vereniging MED-SED in samenwerking met het Expertisecentrum.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed